>

Outlook 2003 client cannot connect to Exchange 2010

Default outlook 2003 cannot connect to a default exchange 2010 instalaltion. This is because exchange 2010 uses by default RPC encryption to communicate. Outlook 2003 has this default disabled.
Enable encryption in outlook 2003
Solution: Enable encryption in outlook 2003.
You can do this at,
account settings,
exchange server,
change,
more settings,
then on the tab security,
enable “Encrypt data between Microsoft Office Outlook and Microsoft Exchange Server.”

Other options to solve this problem is disable rpc encryption on the Client Access Server (this is not the prefered option) or via outlook profile or via group policy. All options are described in this knowledge base article.

Posted in Blog, Exchange 2010 by ronnypot at July 19th, 2010.
Tags: , ,

3 Responses to “Outlook 2003 client cannot connect to Exchange 2010”

 1. ronnypot says:

  Updated the blog with a link with other option to configure Outlook 2003 RPC encryption.

 2. Hoi Ronny,

  ik sta op het punt op pc’s met ms office 2003 deel te laten worden van een sbs 2011 domein. Tuurlijk gaan die pc’s mails verwerken via de exchange server. Moet ik me werkelijk aan de door jou geschetste problemen verwachten?
  Paul

  • ronnypot says:

   Hoi Paul,

   Je moet er voor zorgen dat de optie “Encrypt data between Microsoft Office Outlook and Microsoft Exchange Server.” aangevinkt staat, anders zal outlook 2003 niet verbinden met de exchange 2010 server.

   Overigens is dit vrij eenvoudig centraal te regelen door de GPO optie in het kb artikel uit te voeren op de server, hiermee zal de optie automatisch geactiveerd worden op alle outlook 2003 werkplekken die in het domein hangen.

Leave a Reply

Sharing Buttons by Linksku